Wednesday 2 March 2016

Filled Under:

Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese Enak



Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

Bahan A – Cream Cheese

[^]250 gm cream cheese
[^]60 gm gula halus
[^]1 biji telur
[^]1 sudu besar air
[^]1 sudu besar tpng gandum

Bahan Kek –

[^]2 biji telur
[^]1 cawan gula halus
[^]1 sudu teh esen vanilla
[^]1/4 sudu teh garam
[^]1/2 cawan air panas didih
[^]1/2 cawan susu segar / cair
[^]1/2 cawan minyak jagung / masak
[^]1 cawan tepung gandum
[^]3 sudu besar sebuk koko
[^]1 sudu kecil baking soda
[^]1/2 sudu kecil baking powder

[^]Loyang 8x8x3 (di alas dasar dan digris)

Cara-cara untuk membuatnya ialah:

Bahan A – Cream Cheese

1. [^]Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.

2. [^]Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi hingga licin dan tidak berketul. Ketepikan.

Kek –

1. [^]Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda. Ketepikan.

2. [^]Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian masukkan vanilla dan garam. Masukkan air panas, susu dan minyak.

3. [^]Setelah itu masukkan bahan yang diayak dan gaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

4. [^]Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana hingga masak.

5. [^]Kemudian tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit.

6. [^]Akhir sekali tuang adunan coklat selebihnya, tutup dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.

7. [^]Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidangkan.

Tips Penting:

– [^]Untuk membuat 2 lapisan cream cheese, gandakan sukatannya.

– [^]Untuk membuat corak, ketepikan 2-3 sudu besar adunan cream cheese dan campurkan dengan 1 sudu kecil coklat emulco, masukkan ke dalam piping bag dan pipe mengikut corak yang disukai.




0 comments:

Post a Comment