Thursday 3 March 2016

Filled Under:

RESEPI PUDING TRIFFLE






Ni triffle yg tgh rest..slps ni blh masuk fridge..mkn sejuk..dap dap








Potong swiss roll sbrang perisa..tebal mana uolls suka n susun mcm puzzle ni..hihi



Ni bahan2 dia..stgh lebih sikit mangkuk kecil tepung kastard,stgh mangkuk kecil gula halus,satu tin susu cair sejat,satu tin (guna tin susu ni nti) air masak,satu tin besar cocktail,satu kotak crystal jelly..

p/s:klau guna cawan tepung satu cawan rata,gula stgh cawan ya





 campurkan susu cair,satu tin air dr tin sama,masukkan gula





 masuk tepung kastard gaul dulu sebati xmo berketul ya..baru buka api kecil n kacau terus





 kacau masak smp likat camni..bila dh start meletup2 kecik ty,tutup api..yg ni pun agak2 la yer uolls suka tekstur mcmana..sy xsuka lembik,nti muak n xcantik bila letak ats piring..tp klau buat siap2 dlm bekas dadih kecik tu blh la buat cair sikit sbb mkn pkai sudu dlm tu terus kan..hihi..





 basahkan sikit swiss roll td tu dgn air cocktail..mcmni ya..xmo byk sgt sbb sy xsuka triffle yg lembik


tuang n ratakan kastard mix atas swiss roll..ikut la nk tebal mana




 tinggalkan permukaan kasar mcmni utk lekatkn buah2 nti..restkan sekejap..


ambil buah cocktail je n layer kan atas lapisan kastard td..sy suka letak byk2..hihi..airnya xyh amik ye


masak crystal jelly ikut sukatan kat kotak tu..ni sy pakai perisa strawberi..biar masam2 sikit br ngam dgn yg atas tu



dh siap tu bg sejuk sikit n tuang atas semua lapisan td



Siap!!..cubalah yer
  

 


















0 comments:

Post a Comment