Ni triffle yg tgh rest..slps ni blh masuk fridge..mkn sejuk..dap dap
Potong swiss roll sbrang perisa..tebal mana uolls suka n susun mcm puzzle ni..hihi
Ni bahan2 dia..stgh lebih sikit mangkuk kecil tepung kastard,stgh mangkuk kecil gula halus,satu tin susu cair sejat,satu tin (guna tin susu ni nti) air masak,satu tin besar cocktail,satu kotak crystal jelly..
p/s:klau guna cawan tepung satu cawan rata,gula stgh cawan ya
campurkan susu cair,satu tin air dr tin sama,masukkan gula
masuk tepung kastard gaul dulu sebati xmo berketul ya..baru buka api kecil n kacau terus
kacau masak smp likat camni..bila dh start meletup2 kecik ty,tutup api..yg ni pun agak2 la yer uolls suka tekstur mcmana..sy xsuka lembik,nti muak n xcantik bila letak ats piring..tp klau buat siap2 dlm bekas dadih kecik tu blh la buat cair sikit sbb mkn pkai sudu dlm tu terus kan..hihi..
basahkan sikit swiss roll td tu dgn air cocktail..mcmni ya..xmo byk sgt sbb sy xsuka triffle yg lembik
tuang n ratakan kastard mix atas swiss roll..ikut la nk tebal mana
tinggalkan permukaan kasar mcmni utk lekatkn buah2 nti..restkan sekejap..
ambil buah cocktail je n layer kan atas lapisan kastard td..sy suka letak byk2..hihi..airnya xyh amik ye
masak crystal jelly ikut sukatan kat kotak tu..ni sy pakai perisa strawberi..biar masam2 sikit br ngam dgn yg atas tu
dh siap tu bg sejuk sikit n tuang atas semua lapisan td
Siap!!..cubalah yer
0 comments:
Post a Comment